Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u regionalnom centru Tuzla u devet odvojenih akcija na terenu privremeno su oduzeli raznu robu u vrijednosti od 62.000 KM.

Na osnovu operativnih saznanja o nezakonitom prometovanju robe na teritoriji Bosne i Hercegovine, službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u regionalnom centru UIO u Tuzli proveli se aktivnosti na širem području sjeveroistočnog dijela BiH. Na putnoj komunikaciji Brčko – Orašje privremeno je oduzeto 315 komada tekstilnih proizvoda marki Adisdas i Nike. Na graničnim prijelazioma Karakaj i Šepak izvršeno je oduzimanje krijumčarenih patika i torbi, dok je na prijelazima Rača i Orašje otkriveno 716 komada sakrivenih tekstilnih proizvoda u vozilu koje je ulazilo u BiH. Prikom provjere prometa i porijekla roba na putnom pravcu Brko – Šamac utvrđene su tri nepravilnosti u kojima je izvršeno privremeno oduzimanje 276 pari obuće. Radilo se o robi stranog porijekla za koju lica od kojih je roba privremeno oduzeta nisu imali dokaze o porijelu iste, te su prekršajno sankcionisana. U toku preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti službenici UIO koristili su specijalističku opremnu za pregled vozila, koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

Podsjećamo, u proteklih nekolko dana službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra Banja Luka, a u saradnji sa kolegama iz Mostara, u nekoliko odvojenih akcija na području Bužima i Velike Kladuše oduzeli su veću količinu zlatnog i srebrnog nakita u tržišnoj vrijednosti od 295.386 KM. I ova se roba prodavala na “crnom tržištu” BiH.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a ili svaki oblik nezakonite trgovine. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

uploadeduploadeduploadeduploaded

00.00.0000. 00:00

PDV

Porez na dodatu vrijednost (PDV) je najrasprostranjeniji sistem oporezivanja prometa roba (dobara) i usluga u svijetu.

CARINE

Carina je osnovna uvozna dažbina koja se naplaćuje na robu koja se uvozi u carinsko  područje Bosne i Hercegovine.

AKCIZE I PUTARINE

Akciza i putarina su posebni oblici indirektnih poreza, koji su u Bosni i Hercegovini regulisani Zakonom.           

STOP ŠVERCU

Prijavite svaki oblik utaje poreza ili carine i svako nezakonito ponašanje carinskih službenika ili poreskih inspektora.