Službenici Uprave za indirektno oporezivanje oduzeli su na području opštine Velika Kladuša veću količinu zlatnog i srebrnog nakita, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na iznos od 114.193 KM. Ovo je nastavak aktivnosti na sprečavanju nelegalne prodaje zlatnog i srebrnog nakita u Bosni i Hercegovini.

Nakon što su službenici UIO prije svega nekoliko dana oduzeli veliku količinu zlatnog i srebrnog nakita na području opštine Bužim, posebno je planirana i održana nova aktivnost na terenu u cilju sprečavanja nezakonite prodaje ove vrste robe u Bosni i Hercegovini. Tako su slučbenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra Banja Luka, uz pomoć kolega iz Mostara, izvršili provjeru porijekla roba na tržnici  u Velikoj Kladuši. Tom su tom prilikom na tezgama kod 3 fizička lica pronašli određenu količinu zlatnog i srebrnog nakita i to 209,76 g zlatnog nakita i 6.074,72 g srebrnog nakita, čija se tržišna vrijednost procijenjuje na iznos od  114.193,00 KM. Kako je u toku provjere utvrđeno da lica kod kojih je predmetna roba pronađena nemaju registrovanu trgovačku djelatnost prodaje zlatnog i srebrnog nakita, niti dokumentaciju o porijeklu, pronađena roba je privremeno oduzeta. Protiv počinilaca opisanih nezakonitosti biće pokrenuti odgovarajući postupci pred nadležnim sudovima od strane službenika Odsjeka za provođenje propisa RC Banaj Luka.

Podsjećamo, prije desetak dana službenici UIO iz Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u regionalnom centru Banja Luka su na podrčju opštine Bužim u dva putnička motorna vozila pronašli i privremeno oduzeli 795,10 grama zlatnog i 6.039,00 grama srebrnog nakita, čija se tržišna vrijednost procijenila na na 180.437,00 KM.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a ili svaki oblik nezakonite trgovine. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

uploadeduploadeduploadeduploadeduploadeduploadeduploadeduploaded

00.00.0000. 00:00

PDV

Porez na dodatu vrijednost (PDV) je najrasprostranjeniji sistem oporezivanja prometa roba (dobara) i usluga u svijetu.

CARINE

Carina je osnovna uvozna dažbina koja se naplaćuje na robu koja se uvozi u carinsko  područje Bosne i Hercegovine.

AKCIZE I PUTARINE

Akciza i putarina su posebni oblici indirektnih poreza, koji su u Bosni i Hercegovini regulisani Zakonom.           

STOP ŠVERCU

Prijavite svaki oblik utaje poreza ili carine i svako nezakonito ponašanje carinskih službenika ili poreskih inspektora.