Službenici Uprave za indirektno oporezivanje ostvarili su rekordnu zaplijenu cigareta na prostorima Bosne i Herecgovine. Spriječili su pokušaj krijumčarenja 585 kartona cigareta ukupne tržišne vrijednosti 1.608.000,00 KM.

Provodeći operativne aktivnosti na terenu službenici Uprave za indirektno oporezivanje izvršili su detaljan pregle teretnog motornog vozila u vlasništvu firme iz Crne Gore. Tom prilikom je otkriveno da se pokušalo prokrijumčariti 585 kartona (292.500 paklica cigareta), brenda Regina Red čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 1.608.000,00 KM. Krijumčarene cigarete bile su namijenjene „crnom tržištu“ Evropske unije.

Aktivnosti na terenu su provedene na osnovu naredbe Suda BiH i uz odličnu suradnju sa Tužilaštvom BiH. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo “Nedozvoljen promet akciznih proizvoda” iz člana 210a.  Krivičnog zakona BiH, Tužilaštvu BiH bit će podnesen Izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu protiv osumnjičenog lica. Službenici Uprave za indirektno oporezivanje nastavljaju dalje sa prikupljanjem dokaza u vezi sa navedenim krivičnim djelom. Tereteno motorno vozilo u kojem su pronađene krijumčarene cigarete je privremeno oduzeto jer je korišteno kao kao sredstvo izvršenja krivičnog djela, dok je lice inicijala K. M. lišeno slobode.

Prilikom provođenja aktivnosti na terenu službenici UIO koristili su specijalističku opremu - mobilni skener Nuctech, koji je Upravi donirala Vlade N.R. Kine, a koji je doprinio uspješnoj realizaciji ove operativne aktivnosti.

fileNajveća zaplijena cigareta video.mov

uploadeduploadeduploadeduploaded

00.00.0000. 00:00