Jučer oko 17 sati na graničnom prijelzu Deleuša između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, službenici Uprave za indirektno oporezivanje i Granične policije BiH, otkrili su pet imigranata, koji su bili sakriveni u kamionu. Pošiljka u kojoj su bili sakriveni imigranti imala je krajnje odredište u Njmačkoj, a Bosna i Hercegovina trebala je biti samo tranzitna zemlja.

Nakon što je vozač kamiona crnogorskih registarskih oznaka primijetio nešto sumnjivo dok se vozilo nalazili u među prostoru između Carne Gore i Bosne i Hercegovine, pozvao je pripadnike Granične policije BiH. Pregledavši vozilo izvana službenici Granične Policije su otkrili trojicu imigranata koji su bili sakriveni u prostoru za palete. Nakon toga, pozvani su i službenici Uprave za indirektno oporezivanje, koji su trebali skinuti carinsku plombu kako bi se ušlo u unutrašnjost kamiona. Pregeledom cjelokupne unutrašnjosti kamiona otkrivena su još dvojica imigranata koja su bila sakrivena među trupcima kovanog čelika što je kamion prevozio. Kod imigranata je pregledom otkrivena selotejp traka, pa se detaljnim pregledom kamiona utvrdilo da su imigranti na vrhu kamiona izbušili ceradu 50*50 cm, te su se kroz tu rupu uvukli u kamion. Inače, krajnje odredište ove pošiljke bila je Njemačka, pa se pretpostavlja da su imigranti trebali kroz BiH proći kao tranzitnu državu na putu za Evropsku uniju. Kasno sinoć, petorica imigranata privedena su u prostorije Granične policiuje BiH u Trebinju, a prema prvim informacijama sa terena radi se o licima iz Libije i Maroka.

00.00.0000. 00:00

PDV

Porez na dodatu vrijednost (PDV) je najrasprostranjeniji sistem oporezivanja prometa roba (dobara) i usluga u svijetu.

CARINE

Carina je osnovna uvozna dažbina koja se naplaćuje na robu koja se uvozi u carinsko  područje Bosne i Hercegovine.

AKCIZE I PUTARINE

Akciza i putarina su posebni oblici indirektnih poreza, koji su u Bosni i Hercegovini regulisani Zakonom.           

STOP ŠVERCU

Prijavite svaki oblik utaje poreza ili carine i svako nezakonito ponašanje carinskih službenika ili poreskih inspektora.