Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Regionalnog centra Sarajevo, proveli su dvije odvojene akcije na području Pala i u mjestu Ustikolina. Tom prilikom privremeno su oduzeli akciznu robu - cigarete i sitno rezani duhan namijenjeno prodaji na „crnom tržištu“ u BiH.  Ukupna tržišna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na 97.500 KM.

Na četiri lokacije, na području Pala, izvršen je pretres zbog sumnje u nelegalno prometovanje akciznih proizvoda prilikom čega je pronađeno: 5.188 paklica cigareta i 210 kilograma rezanog duhana neobilježenog akciznim markicama koje izdaje UIO. Ukupna tržišna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na iznos od 64.500 KM. Protiv dva lica inicijala K.K i P.Š. bit će podneseni izvještaji Tužilaštvu BiH o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu Nedozvoljen promet akciznim proizvodima iz člana 210 a. Krivičnog zakona BiH.

U drugoj akciji koja je izvršena na putnoj komunikaciji Foča – Goražde, u mjestu Ustikolina, ovlaštena službena lica UIO privremeno su oduzeli 6.040 kutija cigareta raznih robnih marki stranog porijekla, koje nisu bile obilježene akciznim markicama UIO i za koje nije posjedovana dokumantacija o porijeklu. Vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 33.000 KM. Protiv lica inicijala O.M.  bit će podnesen izvještaj Tužilaštvu BiH o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu Nedozvoljen promet akciznim proizvodima iz člana 210 a. Krivičnog zakona BiH.

Ove akcije provedene su u suradnji i po instrukcijama Tužilaštva i Suda BiH, te uz asistenciju policijskih službenika PS Pale, PU Goražde, PS Ustikolina.

Prilikom izvođenja ove akcije službenici UIO, koristili su opremu, znanje i vještine stečene kroz dugogodišnji program obuke i opremanja od strane Vlade SAD, kroz program EXBS.

uploadeduploadeduploaded

00.00.0000. 00:00